Korona Virüs Kapsamında Tekrar Karantina İlan eden Ülkeler ve Aldıkları Önlemler

Korona Virüs Kapsamında Tekrar Karantina İlan eden Ülkeler ve Aldıkları Önlemler
2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde başlayan korona virüs en çok damlacık yoluyla bulaşan yeni tip bir korona virüstür. Covid-19 adı verilen bu ölümcül virüs kısa zamanda bütün dünyaya yayıldı ve dünya sağlık örgütü ( WHO ) bu salgını pandemi ilan etti. Ardından dünyanın her yerinde ülkeler kendine uygun önlemlere başvurdu. Pek çok ülkede okullar, iş yerleri- camiler, kiliseler ve diğer ibadethaneler, AVM’ler kapatıldı. Virüsün kontrolden çıktığı ve ölümlerin önüne geçemeyen ülkeler virüsün çok olduğu bölgelerde sokağa çıkma yasakları uyguladılar. Bu süreçte virüsün çıkış noktası olan Wuhan tam tecrit altındaydı şehrin tamamı karantina altına alınmıştı.
Sabah akam demeden çalışan sağlıkçıların bütün uğraşlarına rağmen ölümler engellenemedi ve bilim insanlarınca aşı bulunamadı .Dünyanın pek çok yerinde hava yolları faaliyetleri karantina kapsamında geçici olarak durduruldu ve ülkeler sınırlarını kapattı. Kimse bulunduğu yeri terk edemiyordu ve nihayet yeni tip korona virüsün ilk dalgası atlatılmış oldu vaka sayılarının azalmaya başladığı ve kontrol altına alındığı ülkeler yavaş yavaş kademeli olarak karantinayı kaldırdılar. Eğitimin devam edebilmesi için okulları, ekonominin toparlanabilmesi için iş yerlerini tekrar faaliyete geçirdiler ve pek çok ülke birbirlerine sınır kapılarını tekrar araladı. Ancak virüs çeşitli mutasyonlar geçirerek daha önce covid-19 atlatmış olan kişilere tekrar bulaşmaya başladı ve karantina kapsamında kapatılan ve sosyal mesafe krallarına uymanın imkansız olduğu okul, iş yeri, AVM gibi yerlerde hastalığa yakalananların sayısı katlanarak arttı. Korona virüs 2. dalgasıyla dünyanın pek çok yerini tekrar vurdu.
Korona Virüsten En Çok Etkilenen Ve Tekrar Karantina Altına Alınan Ülkeler
İngiltere
Başbakan Boris Johnson , İngiltere’de korona virüs vaka sayılarının azalması sebebi ile tekrar faaliyete geçirmeyi planladığı kumarhaneler, buz pateni pistleri , bowling salonları gibi eğlence mekanlarını Ağustos ayının başında açmayı planlarken hastalığa yakalananların sayısındaki artış nedeniyle bu tarihi önce Ağustos ayı sonuna ardından daha ileri bir tarihe kadar erteleme kararı aldı . 30 kişiden fazla katılım olmaması şartı ile nikah törenlerine izin verileceği duyurulmuştu ancak karar askıya alındı. Kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu devam etti. Manchester, Batı Yorkshire, Lanchashire ve Leicester ve çevresinde vaka sayılarının hızla artması nedeni ile bahçe ve ev ziyaretlerinin yasaklanmasına karar verildi. İngiltere’nin kuzeyine gidişlerin yapılmaması istendi ve bu bölgeden İskoçya’ya gitmek isteyenlere seyahatlerini iptal etmeleri söylendi.
Başbakan Boris Johnson, düzenlediği basın toplantısında, karantina surecinin akıl sağlığı üzerinde de etkisi olduğunun farkında olduğunu vurguladı. Fakat covid-19 salgınının tahmin edilenden daha hızlı yayıldığını ve ölüm oranının çok fazla olduğunu belirten başbakan, önlem alınmaz ya da alınan önlemlere uyulmazsa durumun çok daha kötü olacağı ve tamamen kontrolden çıkacağını belitti Bazı bölgelerde ki hastanelerin kapasitelerinin yeterli olmadığını ve kısa bir zaman içerisinde dolacağını belirten johnson can kaybının çok fazla olacağını ve sağlıkçıların hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalabileceğini ifade etti ve 4 haftalık bir karantina uygulanacağı söylendi.
Hong-Kong
Eylül ayında ülkede yapılacak olan seçim ertelendi. Kafe, bar ya da restoranlarda yemek yemek ve bir şeyler içmek tamamen yasaklandı. Açık hava dahil olmak üzere tüm halka açık platformlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Temmuz ayında 50 kişiden fazla kalabalığa izin verilmeyen Hong-Kong da bu sayı önce dörde sonra da ikiye duştu ve ikiden fazla insanın yan yana durulması yasaklandı.
Güney Kore
Salgınla verilen mücadelesinde diğer ülkelere örnek olarak gösterilen Güney Kore de kademeli şekilde açılan okullarla beraber vaka sayılarının ve ölümlerin artması sebebiyle yüzlerce okul tekrar kapatıldı. Yurt dışı seyahatinden dönen vatandaşlara zorunlu kılınan karantinaya uymayan kişilere verilen cezalar artırıldı. Halka açık bir çok alana girerken QR kod zorunlu kılındı. Sosyal mesafe kuralı Seul ‘da belirsiz bir süre uzatıldı.
Avustralya
Ülkenin en büyük ikinci eyaleti olan Victoria eyaletinde vaka sayılarının tekrar kontrolsüz ve hızlı artışı nedeni ile salgının ilk dönemlerinde yaşandığı gibi halk stok yapmaya başladı. Salgın kontrolden tamamen çıkınca ise Ülkedeki en büyük şehir olan Melbourne tekrar karantina altına alındı.
Hindistan
Hindistan, yaşam şartları ve ülkenin fakir kesimlerindeki kötü hijyen koşulları nedeni ile karantinaya en sık ihtiyaç duyan ve salgının kontrol altına alınmasında zorlanılan yerlerin başında geliyordu. Salgının başlarında tam iki ay boyunca Hindistan genelinde insanlar evlerinde karantina altındaydılar. O zamanlar kontrol altında tutmayı başardıkları vaka sayıları şuan yükselişe geçmiş durumda. Bu nedenle korona virüsün çok sayıda insana bulaştığı tespit edilen şehirler tecrit altına alındı.
İspanya
Avrupa’nın salgından en çok etkilenen ve çok sayıda vatandaşını covid-19 sebebi ile kaybeden ülkelerinden biri ispanya oldu. Salgının ikinci dalgasından da fazlasıyla etkilenmesi nedeniyle ülke de tekrar karantina uygulamaları başladı okullar tatil edildi 140 bin kişinin yaşadığı Lleida kentinde insanlara mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmamaları söylendi. Restoranlarda sadece paket servis şartı tekrar getirildi.
Almanya
Okulların kademeli olarak açılması ve iş yerlerinin tekrar faaliyete geçmesinin ardından vaka sayıları Almanya genelinde kontrolsüz şekilde tekrar artış gösterdi. Maske takma ve sosyal mesafe kuralları devam ederken okullar tekrar kapatıldı ve bazı bölgelerde tekrar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.