Sosyal Medya Uygulamaları Hakkında

Sosyal Medya Uygulamaları
We Are Social mecrası, içinde global internet ve sosyal medya kullananların sayılarıyla alakalı bilgileri de kapsayan “Digital 2020/Global Digital Overview” raporunu yayımladı. Veri ve iletişim teknolojisinde en yeni ve detaylı rapor sayılan “Digital 2020“, global internet ve sosyal medya kullanım alışkanlığını ölçmek için gerek duyulan genel başlık, trend ve öngörüleri kapsıyor.
2020 Yılı Sosyal Medya Kullanıcı Sayıları Neler?
Yayımlanan rapora göre global düzeyde en meşhur sosyal mecralar olan Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, Reddit, Snapchat, Twitter, Linkedin ve Pinterest şeklinde sıralanmaktadır. Mobil mesajlaşma uygulamaları söz konusu olunca da liderlik WhatsApp’ın eline geçiyor. Bu uygulamayı sırayla, Facebook Messenger ve WeChat takip ediyor. Rapor kapsamında global düzeyde Facebook’un yaklaşık 2,5 milyar kullanıcıya sahip olduğu belirtiliyor. Bunu 2 milyar kullanıcıyla YouTube ve 1 milyar kullanıcıyla Instagram uygulamaları takip ediyor. Kullanıcı sayısını hızla artan TikTok’un ise 800 milyon kullanıcıya ulaşmış olduğu görülüyor. TikTok, bu istatistik sayesinde en çabuk büyüyen sosyal medya platformu ünvanına sahip olan Instagram’ın önüne geçiyor.
We Are Social mecrasının 2016 yılımdan beri yayımladığı raporlar baz alındığında global manada sosyal medya platformları arasındaki popülerliğin zaman içinde değişebildiği görülmekte. Facebook daima liderliği korumayı bilse bile global düzeyde sıralama her sene değişiyor. 2016/2020 yılları arasında En fazla üyeye sahip Sosyal platformlar, Facebook, YouTube, Tumblr, Instagram, TikTok, Twitter, Pinterest, Linkedİn oldu.
Facebook kullanım yüzdesi dikkate alındığında ilk üç sırayı Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Endonezya alıyor. Facebook, global düzeyde sosyal medyanın en çok kullanılan uygulaması olmayı sürdürüyor. Instagram yaklaşık 1 milyar kullanıcı oranı ile en çok tercih edilen sosyal medya uygulaması sıralamasında üst sıralarda kendine yer buluyor. İnstagram kullanıcı istatistikleri dikkate alındığında ABD 120 milyon kullanıcıyla en çok Instagram kullanan ülke oluyor. Amerika’yı Hindistan ve Brezilya takip etmekte.
Küresel seviyede popülaritesi gittikçe azalan Twitter, yinede en etkili sosyal medya platformları içinde yer almaya devam etmekte. 2020 yılı itibarıyla Twitter kullanıcı sayısının 350 milyon olduğu görülmekte. Twitter’ı en çok kullanan ülkelerin başında Amerika yer alırken, bu ülkeyi Japonya ve İngiltere takip etmekte.
Microsoft tarafından satın alındıktan sonra büyük bir ivme yakalayan LinkedIn kullanıcı oranını yükseltmeye devam etmekte. Dünya genelinde en çok Amerika’da kullanıcısı bulunan platformun özellikle iş dünyasındaki etkisi her geçen gün artış gösteriyor.
LinkedIn kullanıcı sayısıı sıralamasında Amerika’yı Hindistan, Çin, Brezilya, İngiltere, Fransa takip etmekte.
Dünya’da Sosyal Medya’ya Yasak Koyan Ülkeler
Yasak ya da kısıtlama uygulayan devletlerin büyük bölümünün otoriter yönetimlere sahip olmaları dikkat çekici. Sosyal medya yasağı uygulayan ülkelerden bazıları
1) Kuzey Kore
Ülke, sosyal medyayı yasaklayanların kuşkusuz en önünde bulunuyor. İlaveten yasaklar yalnızca sosyal medyayla sınırlandırılmış değil. Kuzey kore’de ziyaret edilebilir web sayfasının sayısı 30’u bulmuyor. Kore’de Facebook, YouTube ve Twitter 2016’dan bu yana yasak. Kore’deki internet kullanımı genel olarak kamu görevlileri ve silahlı kuvvetlere sunulmuş bulunmakta. Normal vatandaşlar içinde çok az sayıda kişide internet bağlantısı var ve devlet tarafından müsaade edilen yerel ağ kullanmak koşuluyla izinli web sayfalarına girebiliyorlar.
2) Çin
Çin’de sosyal medya sınırlamaları global seviyede en geniş yasaklardan biri olmakta. Çin’in uyguladığı yasakları fazla sayıda ve değişik isim ile yürürlüğe koyduğu hukuki ve idari kararlar alarak uygulaması da Pekin yönetimini diğerlerinden ayırmaktadır. Çin’de internet altyapısı kuvvetli ve kullanımın çok yaygın olmasına karşın IP’lerin engellenmesi, arama sonuçlarının süzgeçten geçirilmesi, içeriklerin yok edilmesi, Çin’e muhalif sorgulamaların tespit edilerek yaptırım uygulanması gibi yöntemler yoğun biçimde kullanılmakta. Bu sebeple ‘Dijital Çin Seddi’ tabiri yaygın biçimde kullanılıyor. Çin’de Google, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarına ek olarak New York Times, Wikipedia dahil bunlar gibi on binlerce yabancı kaynaklı site yasaklanmış bulunuyor.
3) Suudi Arabistan
Arabistan’da on binlerce web sitesi İslami inanca ters oldukları sebebiyle yasaklı bulunmakta. Buna ilaveten kraliyet ailesini yeren yayın yapan sitelere ulaşım da çok sık engellenmekte. Ülke ‘deki tüm data transferi İç işleri Bakanlığınca kontrol edilen bir sunucu üzerinden geçmektedir. Hükümet tarafından yasaklanmış sayfaların tercüme edilip filtrelenmesini sağlayan Google Translate ve Wikipedia gibi sitelere erişimi de kısıtlandı. YouTube Arabistan’da yasaklı değil ancak yerel şirketlerin bu platform üzerinde yayınladıkları içerikler sıkı denetime tabii tutuluyor.
4) İran
Ülker’de içeriklerin şifrelendiği sosyal medya platformlarının tamamına yakını yasaklanmış bulunmakta. 2013 yılı sonrası global düzeyde en çok ziyaret edilen 500 sayfanın yaklaşık yarısına İran’dan ulaşım engellenmişti. Ek olarak Tahran yönetimi hükümet karşıtı gösterilerde çok sık bölgesel çaplı sürekli olmayan engellemelere başvurmuştur.
5) Hindistan
Ülkenin yakın tarihte Cammu Keşmir bölgesinde uygulamış olduğu bölgesel internet kesintisini saymazsak eğer ekseriyetle sosyal medya üstünde kısıtlamalar yapan bir ülke olarak kabul görmez. Fakat Çin ile sınır gerilimi yaşanması sonrası içlerinde Hindistan’da oldukça popüler olan TikTok’un da olduğu 60 Çin üretimi uygulamaya yasak konuldu
6) Eritre
Eritre’de mobil internet erişimi tamamıyla yasaklandı ve yalnızca “çevirmeli bağlantı” olarak bilinen sabit telefon hattı üstünden oldukça yavaş bir internet erişimi mümkün oluyor.